Skip to main content

WFP lanserar gratis app som ska säkra mat till syriska flyktingbarn

WFP lanserar gratis app som ska säkra mat till syriska flyktingbarn
ShareTheMeal gör det möjligt för smartphone-användare att mätta hungriga barn genom ett knapptryck på telefonen

 

Köpenhamn - Smartphone-användare kan från och med idag ge en måltid till syriska flyktingbarn genom ett knapptryck på sin mobiltelefon, tack vare appen ShareTheMeal som har utvecklats av FN:s livsmedelsprogram (WFP) och lanseras globalt idag.

Användare kan donera en måltid när de vill och var de än är. De kan "dela" sina måltider samtidigt som de äter middag med sina vänner eller äter lunch på kontoret. Även en donation på så lite som 4 SEK ger ett barn viktig näring för en dag. Bidragen kommer att gå till syriska flyktingbarn i Jordanien som är en del av WFP:s skolmatsprogram.

"Den simpla handlingen att dela en måltid är sättet människor världen över samlas", säger WFP:s verkställande direktör Ertharin Cousin. "Denna digitala version av att dela en måltid är ett konkret sätt för Generation Zero Hunger att agera för en värld hunger."

ShareTheMeal:s potential är enorm: det finns 20 gånger så många smartphone-användare som det finns hungriga barn. ShareTheMeal testlanserades i Tyskland, Österrike och Schweiz i juni 2015 och fick över 120 000 användare som gav mer än 1,7 miljoner måltider till skolbarn i Lesotho i södra Afrika.

"I och med den globala lanseringen kan smartphone-användare i flera länder världen över ge sitt stöd till hungriga barn", säger Sebastian Stricker, som är grundaden av ShareTheMeal.

Gratisappen kommer bli tillgänglig för iOS och Android från och med den 12:e november i appbutiker över hela världen. Det tar bara 30 sekunder att registrera sig som användare, och därefter kan man börja dela sina måltider med hungriga barn och följa upp effekterna av sina donationer.