Skip to main content

Matkrisen i Sahel: Läsvärda artiklar och videos

Återkommande torka orsakar ihållande osäkerhet för livsmedelsförsörjningen i Sahelområdet i Västafrika. För att hantera livsmedelsbristen som hotar miljontals liv, så har FN:s livsmedelsprogram och andra hjälporganisationer ökat de humanitära insatserna. Om du vill veta mer om regionen och den akuta situationen, så är här några läsvärdiga artiklar och videos för dig.

1. 10 bilder från Sahel (Huffington Post)

Med dessa 10 bilder från regionen, ger Oxfams talesman Louis Belanger, en bra översikt över problemets omfattning och hur det påverkar befolkningen.
 

2. Sahel: Agera nu för att undvika en ny kris, säger biståndsorganisationer (IRIN)
 
Den respekterade humanitära nyhetstjänsten IRIN, ger grundlig genomgång av krisen och skälen till varför 11 miljoner människor riskerar en ökning av hunger, fattigdom eller undernäring.
 

3. Miljontals människor står inför en allvarlig livsmedelsbrist i Västafrika (BBC)
 
BBC har publicerat ett mycket bra 3 minuters videoklipp, där man ser Sahel krisen från perspektivet av en fattig familj i Niger och de insatser som görs.
 
4. Miljontals människor står inför en allvarlig torka (Al Jazeera)

 
Al Jazeera tar en närmare titt på krisen, de understryker den rädsla som finns att världen kommer att förbli ovetande om Sahel krisen, och först reagerar när det är för sent och undernäringen bland regionens barn är mer utbredd.
 
5. Niger kämpar för att skaffa mat till den egna befolkningen i oregelbundna tider (The Guardian) 
 
Niger förbereder sig för en livsmedelskris efter att ha haft oregelbundna regn förra året och stigande livsmedelspriser. Humanitära organisationer är där med ökade insatser för att utvärdera undernäringen.
 

6. Kvinnor först i kampen mot hunger (New York Times)
 
Denise Brown, WFP:s landschef i Niger, förklarar och visar på den fantastiska styrkan som kvinnor har i det västafrikanska landet Niger, samt förklarar hur de klarar sig i dessa tider.