Skip to main content

Våldsamheterna som nyligen ägt rum i Myanmars norra delstat Rakhine har lett till massförflyttningar både inom landet och över gränsen till Bangladesh.

Hundratusentals människor har sökt skydd i provisoriska bosättningar i området Cox’s Bazar i Bangladesh där de lever under extremt osäkra förhållanden.

FN:s World Food Programme (WFP) arbetar med lokala och internationella partners för att hjälpa de människor som kommer till Bangladesh från Myanmar.  Vid ankomsten får de högenergikex. När de är bosatta får de varannan vecka ransoner med ris, linser och olja. 

WFP är särskilt oroade över hälsan för kvinnor och barn som kommer hungriga och felnärda efter flera dagar på flykt. De mottar speciellt nutritionsstöd från WFP.

En undersökning som nyligen gjordes visar alarmerande nivåer av felnäring i flyktinglägret Kutupalong (undersökningen gjordes av UNHCR, Action Contre la Faim, Save the Children, UNHCR och WFP). De tidiga slutsatserna visar att en av fyra rohingiska barn, fler än man tidigare trott, lider av felnäring.

WFP:s program i Myanmar har störts allvarligt av den pågående krisen.  

866 000
människor som flytt Myanmar har fått mat från WFP
999 miljoner svenska kronor
behövs för att hjälpa de som drabbats av konflikten och andra utsatta grupper fram tills januari 2019
201 245
barn under fem samt gravida och ammande kvinnor hjälptes genom nutritionsprogram.

Vad WFP gör för att hjälpa flyktingar från Myanmar i Bangladesh

  • Livsmedelsassistans

    I januari 2018 hade 866 000 människor fått mat av WFP. Matransonerna ges varannan vecka och är anpassade för familjer på tre personer. De innehåller 30 kilo ris, 9 kilo linser och olja. 213 000 människor är uppskrivna för WFP:s program med elektroniska matkuponger. De får livsmedelsassistansen insatt i pengar på ett betalkort varje månad. Det kortet fungerar på utvalda affärer och de kan köpa 19 olika livsmedel – bland annat ris, linser, färska grönsaker, ägg och torkad fisk.
  • Nutrition

    För att bekämpa den alarmerande nivån av felnäring ger WFP nutritionsstöd till 201 245 människor. Det inkluderar barn under 5 år samt gravida och ammande kvinnor.

Hur kan du hjälpa till?

Stöd WFP idag och se till att livsnödvändig mat når de familjer som behöver den som mest.